Ízfaktor – Burgundi marharagu
2025.04.17Burgundi marharagu (5 főre)
- Marhanyak 1.25 kg
- Kenyérszalonna0. 15kg
- Paradicsom püré 0.1 kg
- Só
- Bors
- Fokhagyma
- Burgundi típusú vörösbor 0.5 liter
- Alaplé 0.5 liter
- Kakukkfű 1 csokor
- Rozmaring 1 csokor
- Babérlevél 5 db
- Liszt 0.15 kg
- Étolaj 0.1 liter
- Vaj 0.08 kg
- Apró szemű burgonya 0.25kg
- Kolozsvári szalonna 0.25 kg
- Salotta hagyma 0.25 kg
- Gamba 0.25 kg
- Sárgarépa 0.25 kg
Marharagu
A szalonna kisült zsírjában kérgesre pirítjuk a sózott borsozott, lisztbe forgatott nagy
méretű marhanyak kockákat. Pirulás után egy sütőtálba szedjük a hűst. Egyszerre csak
kevés húst pirítsunk nagy lángon, elkerülendő, hogy a hús levet eresszen. Ezután a
serpenyőnkbe tesszük a paradicsom pürét és rozsda barnára pirítjuk, végén hozzáadjuk
a durvára vágott fokhagymát néhány másodpercig együtt pirítjuk végül felöntjük a
vörösborral. Jól kiforraljuk, hogy minden pörzsanyagot feloldjunk a serpenyőből majd a
sütőtálban lévő húsra öntjük az alaplével együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet a
rozmaringból és kakukkfűből álló fűszerköteget, kevés sót. Lefedve kb. 160 fokos
sütőben körülbelül 3-4 óra alatt készre pároljuk. Közben folyamatosan ellenőrizzük, ha
kell pótoljuk a folyadékot, végül kóstoljuk és beállítjuk a sóját.
Köret
A nagyra darabolt kolozsvárit lassan pirítani kezdjük a salottával együtt folyamatosan
rázogatva,forgatva. Mikor megpirult hozzá adjuk a sárgarépát és a burgonyát, utolsóként
a gombát és addig sütjük míg minden kellemesen roppanós állagú nem lesz. Kevés sót,
borsot adunk hozzá,a vajjal átforgatjuk majd finomra vágott petrezselyemmel frissítjük.
The post Ízfaktor – Burgundi marharagu appeared first on Győr Plusz.