Ízfaktor – Burgundi marharagu

2025.04.17

Burgundi marharagu (5 főre)

  • Marhanyak 1.25 kg
  • Kenyérszalonna0. 15kg
  • Paradicsom püré 0.1 kg
  • Bors
  • Fokhagyma
  • Burgundi típusú vörösbor 0.5 liter
  • Alaplé 0.5 liter
  • Kakukkfű 1 csokor
  • Rozmaring 1 csokor
  • Babérlevél 5 db
  • Liszt 0.15 kg
  • Étolaj 0.1 liter
  • Vaj 0.08 kg
  • Apró szemű burgonya 0.25kg
  • Kolozsvári szalonna 0.25 kg
  • Salotta hagyma 0.25 kg
  • Gamba 0.25 kg
  • Sárgarépa 0.25 kg

Marharagu
A szalonna kisült zsírjában kérgesre pirítjuk a sózott borsozott, lisztbe forgatott nagy
méretű marhanyak kockákat. Pirulás után egy sütőtálba szedjük a hűst. Egyszerre csak
kevés húst pirítsunk nagy lángon, elkerülendő, hogy a hús levet eresszen. Ezután a
serpenyőnkbe tesszük a paradicsom pürét és rozsda barnára pirítjuk, végén hozzáadjuk
a durvára vágott fokhagymát néhány másodpercig együtt pirítjuk végül felöntjük a
vörösborral. Jól kiforraljuk, hogy minden pörzsanyagot feloldjunk a serpenyőből majd a
sütőtálban lévő húsra öntjük az alaplével együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet a
rozmaringból és kakukkfűből álló fűszerköteget, kevés sót. Lefedve kb. 160 fokos
sütőben körülbelül 3-4 óra alatt készre pároljuk. Közben folyamatosan ellenőrizzük, ha
kell pótoljuk a folyadékot, végül kóstoljuk és beállítjuk a sóját.

Köret
A nagyra darabolt kolozsvárit lassan pirítani kezdjük a salottával együtt folyamatosan
rázogatva,forgatva. Mikor megpirult hozzá adjuk a sárgarépát és a burgonyát, utolsóként
a gombát és addig sütjük míg minden kellemesen roppanós állagú nem lesz. Kevés sót,
borsot adunk hozzá,a vajjal átforgatjuk majd finomra vágott petrezselyemmel frissítjük.

The post Ízfaktor – Burgundi marharagu appeared first on Győr Plusz.

az eredeti hír itt elérhető